Άνοιξη 2020 Μόνο η πανδημία μπορούσε να σταματήσει την ΟΜΟΝΟΙΑ του Λαού, αλλά όχι εκτός γηπέδου

548

Η ΟΜΟΝΟΙΑ 1948 ασταμάτητη συνέχιζε την πορεία της προς τον τίτλο της πρωταθλήτριας της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ για το 2019-20. Μετά την ολοκλήρωση της 22ης αγωνιστικής στις 7/3/2020, βρισκόταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 56 βαθμούς (61 τέρματα υπέρ και 9 κατά). 9 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς, 10 από την τρίτη Πέγεια 2014 και 16 βαθμούς από την τέταρτη θέση (τελευταία που οδηγεί σε άνοδο στην 3η Κατηγορία). Καμία ομάδα δεν μπορούσε να σταθεί μπροστά της. Και τελικά το μόνο που μπορούσε να σταματήσει αυτή την τρελή πορεία ήταν μια παγκόσμια πανδημία! Η πανδημία του κορωνοϊού αρχικά αναγκάζει ΚΟΠ και ΣΤΟΚ να ανακοινώσουν τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, αλλά η δραματική τροπή των πραγμάτων οδηγεί στην αναστολή όλων των πρωταθλημάτων, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ του Λαού ανέδειξε το χαρακτήρα της και εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. Παρόλο που ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο του πρωταθλήματος διατηρώντας τα καλύτερα στατιστικά σε όλες τις κατηγορίες της Κύπρου, στερήθηκε ένα τίτλο που δεν της δόθηκε η ευκαιρία να τον πάρει επίσημα μέσα στο γήπεδο. Ήταν η μοναδική ομάδα στην Κύπρο που πήρε θέση για τα τεκταινόμενα εν μέσω της πανδημίας με κριτήριο την αγάπη προς το ποδόσφαιρο και την κοινωνική σημασία του και όχι το σωματειακό συμφέρον. Kι αν η πανδημία σταμάτησε την πορεία μας προς ένα σίγουρο τίτλο, δεν μπορούσε να σταματήσει τη δράση και τις παρεμβάσεις μας εκτός γηπέδου, τόσο κοινωνικά, όσο και για να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η ΟΜΟΝΟΙΑ του Λαού.

Ας δούμε πως αντιμετωπίσαμε αυτή την κρίση:

• Στην αρχική απόφαση κυβερνώντων και ποδοσφαιρικών αρχών για διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, το Δ.Σ. έλαβε όλα τα μέτρα για ανοικτή τηλεοπτική μετάδοση των εντός έδρας αγώνων μέσω του ’48 WEB TV και για ραδιοφωνική κάλυψη των εκτός έδρας αγώνων μέσω και πάλι διαδικτύου και του Omonoia Radio. Εν τέλει αναστάληκαν τα πρωταθλήματα και δεν διεξήχθησαν παιχνίδια ούτε χωρίς κόσμο.

• Προς αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων το σωματείο μας απευθύνεται στις 12/3/2020 στον ιδιοκτήτη του: Τον πράσινο λαό. Ο κόσμος ανταποκρίνεται άμεσα και μέσα από διαδικτυακό fund από την πρώτη κιόλας μέρα καλύπτει το 50% του συνολικού στόχου που τέθηκε. Τα πρώτα 1.000 ευρώ του στόχου των 10.000 ευρώ κατατέθηκαν μέσω προσωπικών εισφορών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Ακολούθησε στην ίδια πορεία και η ΘΥΡΑ 9. Ο διαδικτυακός έρανος στέφθηκε με κάθε επιτυχία προκαλώντας αίσθηση και εκτός συνόρων. Το σλόγκαν «Από το λαό για το λαό» παίρνει ξανά σάρκα και οστά, ενώ η αδυναμία να διεξαχθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση λόγω των μέτρων για την πανδημία, δεν στάθηκε εμπόδιο στη συνέχιση της διαφάνειας. Το σωματείο ανακοινώνει στην έκκλησή του προς τον κόσμο για το fund λεπτομερώς τα διαφυγόντα έσοδα και ο λαός καλύπτει το κενό προστατεύοντας την ιδιοκτησία του, το σωματείο. Φτάνοντας το στόχο που τέθηκε κι απαντώντας ξανά σε προπαγανδιστές και λασπολόγους ότι πίσω από αυτό το Σωματείο είναι ο Λαός του και ΜΟΝΟ ο Λαός του.

• Η προσπάθεια για το fund ενισχύεται κι από παράλληλες δράσεις των οπαδών μας. Οι Προπονητές Δυτικής Κερκίδας Ομόνοιας 1948 μαζί με το olaomonoia.com διοργάνωσαν διαδικτυακή τόμπολα καραντίνας προς ενίσχυση της προσπάθειας με το σωματείο και τους οργανωμένους οπαδούς μας να προσφέρουν τα δώρα. Μια ενέργεια που ενισχύει το σωματείο, αλλά παράλληλα δίνει μια μορφή ψυχαγωγίας και διαδικτυακής επαφής των μελών μας εν μέσω καραντίνας για αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μάλιστα η πρώτη τόμπολα των διαδικτυακών bingo, άρχισε με τον αριθμό 9 και το κουτί έκλεισε με τον αριθμό 48!

• Η ΚΟΠ ανακοινώνει στις 13/3/2020 την αναστολή όλων των πρωταθλημάτων, ενώ στις αρχές του Μάη και ενώ οι χαλαρώσεις και οι επιδημιολογικές συνθήκες έδειχαν ότι θα μπορούσαν να επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα, επικρατούν οι σωματειακές σκοπιμότητες και ψηφίζεται ο τερματισμός τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων που είχαν δικαίωμα ψήφου έκαναν τα πάντα για να μην συνεχιστούν τα πρωταθλήματα.

• Εν μέσω κρίσης το ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 1948 και η ΘΥΡΑ 9 δεν σταμάτησαν φυσικά τον κοινωνικό τους ρόλο. Οι οργανωμένοι οπαδοί μας προχώρησαν σε δράσεις για την υγεία σε νοσοκομεία στις 18/3, ενώ από κοινού διοργανώσαμε με επιτυχία έκτακτη αιμοδοσία στον Κεντρικό της ΘΥΡΑ 9 στην Αρχέρμου στις 21/3/2020. Στείλαμε μήνυμα αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, συνεχίσαμε τη μορφωτική μας παρέμβαση με σειρά τοποθετήσεων (Καβάζογλου-Μισιαούλης, μαύρη επέτειος για Χούντα, Τσε κ.τ.λ.) και μείναμε στο πλευρό όσων χρειάζονταν βοήθεια με δράσεις και εκκλήσεις (ψυχική υγεία, πράσινη οικογένεια, αλληλεγγύη σε παιδιά με στήριξη σε φιλανθρωπικού bingo, υποστήριξη συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης, στήριξη ασθενών κ.τ.λ.). Τα έκτακτα μέτρα μας κρατούν για πρώτη φορά μετά από χρόνια μακριά από την απεργία της Πρωτομαγιάς, αλλά στέλνουμε το μήνυμα ότι θα αγωνιστούμε για να μην μπουν σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα. Πιστοί στα αντιφασιστικά μας ιδανικά και με πυξίδα τα οράματα του 1948, στις 9 του Μάη τιμούμε την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών με συμβολική εκδήλωση στο μνημείο των αντιφασιστών ηρώων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Λευκωσία.

• Ενώ άλλες ομάδες βρίσκουν στην πανδημία μια ευκαιρία για να εκφύγουν από τις υποχρεώσεις τους, το σωματείο μας με τη βοήθεια του λαού, πρωτοπορεί και πάλι, όντας το μόνο που έδωσε (και μάλιστα στην ώρα τους) μισθούς και οδοιπορικά σε έμμισθο προσωπικό και ποδοσφαιριστές για το μήνα Μάρτη, κατά τον οποίο είχαν διακοπεί προπονήσεις και αγώνες. Μια ακόμη κίνηση που κέρδισε το θαυμασμό του κόσμου, παρόλο που πράξαμε το αυτονόητο. Δεν μπορούσαμε άλλωστε να πάμε ενάντια στις εργατικές μας καταβολές. Παράλληλα στείλαμε προς πάσαν κατεύθυνση μηνύματα: «Βλέπουμε μια προσπάθεια να φορτωθεί ο κορωνοϊός τις παθογένειες του κυπριακού ποδοσφαίρου και μας προκαλεί γέλιο. Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με το κυπριακό ποδόσφαιρο ξέρουν για τους επι μήνες απλήρωτους παίκτες και για τα στημένα παιχνίδια για να βγουν προυπολογισμοί. Ας μην φορτώσουμε στην πανδημία όλα όσα συμβαίνουν τόσα χρόνια. (…) Η κοινωνική φύση του ποδοσφαίρου απλώνεται και στο εργασιακό κομμάτι, αφού επηρεάζει χιλιάδες άτομα που εργάζονται σε συναφείς με το ποδόσφαιρο εργασίες (ποδοσφαιριστές, τεχνικοί, φροντιστές, διοικητικοί λειτουργοί κτλ). Από τα παραπάνω προκύπτει ότι θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να το στηρίξουν με ποικίλες αποφάσεις ιδιαίτερα στο οικονομικό κομμάτι και ταυτόχρονα να προστατέψουν τους εργαζόμενους στο χώρο του ποδοσφαίρου από τυχών προσπάθειες εκμετάλλευσης της κατάστασης εις βάρος των εργαζομένων».

• Το ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 1948 ουδέποτε φοβήθηκε να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Εν μέσω της πανδημίας τοποθετείται ξεκάθαρα μέσω επιστολών προς τους αρμόδιους αθλητικούς φορείς τόσο υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο του αθλητισμού, όσο και για ζητήματα υγείας. Πάνω από όλα τονίζεται η θέση μας ότι τα πρωταθλήματα θα πρέπει να κριθούν στο γήπεδο. Μια πάγια θέση που επαναλαμβάνεται σε όλες τις τοποθετήσεις μας εν μέσω πανδημίας. Το σωματείο μας μέχρι την υστάτη (κι αφού το επέτρεπαν οι συνθήκες παρόλο που κάποιοι δεν ήθελαν) απαιτεί την επανέναρξη των αγωνιστικών πρωταθλημάτων (ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ). Δεν μείναμε φυσικά μόνο στον αθλητισμό, αλλά αναδείξαμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα με αφορμή τον κορωνοϊό με ξεκάθαρες τοποθετήσεις για υγεία και κατά των ιδιωτικοποιήσεων (CAPITALISM IS THE VIRUS). Μέσα σε όλα αυτά γιορτάζουμε τα δυο χρόνια ζωής του σωματείου μας, πάντοτε με φάρο το 1948.

• Την ίδια ώρα και παρά τα εμπόδια που θέτουν τα μέτρα για την πανδημία και η παράλυση της οικονομίας, το Δ.Σ. ακούραστα κι αθόρυβα προχωρά τις διαδικασίες για υποδομές του σωματείου. Μετά την ανακοίνωση για το οίκημα (το άνοιγμα του οποίου μετατέθηκε λόγω της πανδημίας), «έσκασε σαν βόμβα» προκαλώντας μεγάλη αίσθηση ανά το παγκύπριο στις 13/5/2020, η ανακοίνωσή μας για την αγορά ιδιόκτητου γηπέδου για προπονητικό κέντρο. Παρόλο που ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να εγκριθεί η αγορά από έκτακτη συνέλευση εντός του Απρίλη, η πανδημία δεν μας άφησε άλλα περιθώρια και προχωρήσαμε για να μην χαθεί η ευκαιρία, αφού η γη διεκδικείτο κι από άλλη ομάδα της πρωτεύουσας για το νεοσυσταθέν γυναικείο τμήμα της.

• Όσοι είχαν το λόγο για τη συνέχιση της αγωνιστικής δράσης, τηρώντας καιροσκοπική στάση με βάση τα συμφέροντα των σωματείων τους, ψήφισαν την οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων, την αύξηση των ομάδων της Α’ Κατηγορίας και τη μη διαβάθμιση και στις τέσσερεις κατηγορίες. Το σωματείο μας και πάλι πήρε ξεκάθαρη στάση υπογραμμίζοντας ότι της στερήθηκε και αυτό που επιθυμούσε: Να πανηγυρίσει στο γήπεδο την άνοδο στην Γ’ Κατηγορία. Μια άνοδος που επικυρώθηκε σε συνεδρία της ΣΤΟΚ στις 19/5/2020, ακριβώς ένα χρόνο μετά την επική εξασφάλιση της ανόδου στην Επίλεκτη στο Τσίρειο και τους ξέφρενους πανηγυρισμούς του πράσινου λαού, αναδεικνύοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτή την αντίθεση.

Μέχρι το τέλος, η ΟΜΟΝΟΙΑ του Λαού έμεινε πιστή στις θέσεις της, όπως διαφαίνεται από την ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 21/5/2019:

«Εκείνο το βράδυ στις 29 Μαΐου του 2018, όταν αποφασίζαμε να κτίσουμε με τα χέρια μας ποδοσφαιρική στέγη για όσους είχαμε μείνει άστεγοι, κανείς δεν φανταζόταν ότι 2 χρόνια μετά θα ανακοινώναμε την άνοδο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ του Λαού στην Γ’ Κατηγορία της ΚΟΠ.

Δυστυχώς ο τρόπος που ήρθε αυτή η άνοδος δεν μας επιτρέπει να πανηγυρίσουμε, ούτε και να γιορτάσει ο κόσμος μας. Η επικύρωση αυτής της ανόδου σε μια συνεδρία ακριβώς ένα χρόνο μετά την επική εξασφάλιση της ανόδου στο Τσίρειο και τους ξέφρενους πανηγυρισμούς του πράσινου λαού, αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτή την αντίθεση.

Παρόλο που η διακοπή του πρωταθλήματος μας βρίσκει 9 βαθμούς μπροστά από τον 2ο στη βαθμολογία και 16 βαθμούς πάνω από την τελευταία ομάδα που παίρνει την άνοδο, εντούτοις μια άνοδο μακριά από το γήπεδο, ούτε θέλουμε, ούτε μας επιτρέπουν οι αρχές μας να πανηγυρίσουμε.

Έχουμε καταθέσει τη θέση μας προηγουμένως για τη συνέχιση των πρωταθλημάτων και δεν χρειάζεται να το κάνουμε ξανά αφού είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει τύχει εκμετάλλευσης για να παρθούν αποφάσεις που εξυπηρετούν συμφέροντα και όχι το ποδόσφαιρο. Αυτό θα γίνει πιο ξεκάθαρο όταν ξεκινήσουν προπονήσεις, φιλικά και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ενώ η κατάσταση με την πανδημία δεν θα έχει αλλάξει.

Με λύπη μας παρακολουθήσαμε και τον εμπαιγμό του κόσμου από σωματεία και ποδοσφαιρικές εταιρείες που άλλα έλεγαν και άλλα ψήφισαν για τη διακοπή πρωταθλημάτων, αλλά και την αύξηση ομάδων.

Βέβαια το Σωματείο μας δεν έχει ψήφο σε όλα αυτά, αλλά μας είναι δύσκολο να μην τα σχολιάσουμε.

Από εκεί και πέρα ως Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορούμε να μην πούμε ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους έφεραν το Σωματείο μας στη θέση (που έστω και με αυτό τον τρόπο) μας οδηγεί στη Γ’ Κατηγορία της ΚΟΠ. Λαός, τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές αξίζουν τα συγχαρητήρια μας.

Σε μια πολύ δύσκολη χρονιά δείξαμε χαρακτήρα και ότι ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο. Ακόμη και όταν βρεθήκαμε 6 βαθμούς πίσω από την κορυφή, ακόμη και όταν τα κακά αποτελέσματα δεν έλεγαν να ξεπεραστούν, παραμείναμε μια ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και με σκληρή δουλειά καταφέραμε να πάρουμε ότι δικαιούμασταν. Η ομάδα μας κλείνει τη χρονιά με την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα και το κυριότερο με την κοινή παραδοχή όλων ότι άξια βρισκόταν στην 1η θέση της βαθμολογίας και ότι κανείς δεν μπορούσε να την ρίξει από εκεί αν συνεχίζονταν οι αγώνες.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις ομάδες που αγωνιστήκαμε απέναντι όλη τη χρονιά, αλλά και στην ομοσπονδία της ΣΤΟΚ που με την άνοδο μας αποχαιρετούμε.

Συγχαρητήρια και στους άξιους αντιπάλους μας ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς, Πέγεια 2014 και Ολυμπιάδα Λυμπιών που πήραν την άνοδο και αναμένουμε τα παιχνίδια αναμεταξύ μας στην Γ’ Κατηγορία».

SHARE