Σκλάβοι ορθώστε γόνατα και κορμί

266

104 χρόνια μετά, η Οκτωβριανή Επανάσταση αποτελεί φάρο για τους εργαζόμενους ανά την υφήλιο στην πάλη για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για ένα καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η Επανάσταση άναψε ανά το παγκόσμιο τη φλόγα στους απανταχού καταπιεζόμενους. Το σύνθημα «Όλη η Εξουσία στα Σοβιέτ» έγινε πράξη στις 25 του Οκτώβρη του 1917 (7/11/1917 με το νέο ημερολόγιο). Μια Επανάσταση που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο. Επτά δεκαετίες μετά ήρθε η αντεπανάσταση και η παλινόρθωση του καπιταλισμού με τα τεράστια επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του λαού να καταληστεύονται και το αποκούμπι των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό να χάνεται.

Σήμερα δεν θα επεκταθούμε περισσότερο, άλλωστε οι θέσεις μας είναι γνωστές και έχουν εκφραστεί και σε παλαιότερες ανακοινώσεις. Θα αφήσουμε τα λόγια δυο ποιητών να μιλήσουν:

«Ο Λένιν μαζί μας! Ζήτω ο Λένιν!. – Σύντροφοι! – και πάνω απ’ τα κεφάλια χιλιάδων εργατών σπάθισε το χέρι του μπροστά μήνυμα κι οδηγό των μαχών.

– Πετάξτε τα κουρέλια των σκύλων αφεντάδων.

Κάτω η εξουσία των συμβιβαστών και καπιταλιστών (…)

Πάνω απ’ των φουγάρων την άγρια συστοιχία, φτιάχνοντας κοντάρι με εκατομμύρια χέρια, την Κόκκινη Σημαία στην Κόκκινη Πλατεία τινάζουμε με ορμή τρομερή στ’ αστέρια.

Απ’ αυτή τη σημαία, από κάθε πτυχή, Ξανά ζωντανός ο Λένιν προσκαλεί:

– Προλετάριοι, συνταχτείτε για μάχη στερνή! Σκλάβοι, ορθώστε γόνατα και κορμί! Στρατιά των προλετάριων/ στη γραμμή εμπρός!

Ζήτω η επανάσταση η γελαστή που ορμάει με φόρα! Αυτός είναι ο μεγάλος πόλεμος ο μοναδικός απ’ όλους όσους είδε η ιστορία ως τώρα».

(Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Λένιν)

«Είναι λογικός, καθένας τον καταλαβαίνει. Είν’ εύκολος. Μια και δεν είσαι εκμεταλλευτής, μπορείς να τον συλλάβεις. Είναι καλός για σένα, μάθαινε γι’ αυτόν. Οι ηλίθιοι ηλίθιο τον αποκαλούνε, και οι βρoμεροί τον λένε βρoμερό. Αυτός είναι ενάντια στη βρoμιά και τηνηλιθιότητα. Οι εκμεταλλευτές έγκλημα τον ονοματίζουν. Αλλά εμείς ξέρουμε: Είναι το τέλος κάθε εγκλήματος. Δεν είναι παραφροσύνη, μα το τέλος της παραφροσύνης.

Δεν είναι χάος μα η τάξη. Είναι το απλό που είναι δύσκολο να γίνει».

(Μπέρτολντ Μπρεχτ, Εγκώμιο στον κομμουνισμό)

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 29M

SHARE