Πάντοτε μαζί μας ο Τσε

838

54 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα από κάννη Βολιβιανού στρατιωτικού που όπλισε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός μέσω της CIA. Tου Τσε Γκεβάρα που σε ηλικία 39 ετών είχε δώσει μάχες που τον έκαναν αθάνατο και τον κρατούν ζωντανό μέσα στους ταξικούς αγώνες που δίνονται ανά την υφήλιο.

Οι ιμπεριαλιστές δολοφόνοι νομίζαν ότι μπορούσαν να σκοτώσουν τις ιδέες. Με το βόλι τερμάτισαν τη βιολογική ζωή του Τσε, αλλά τον έστειλαν τον ίδιο και την πάλη του στην αθανασία.

Μια πάλη για ανατροπή του σάπιου συστήματος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο με αποκορύφωμα το θρίαμβο της Επανάστασης του κουβανικού λαού και τη συμμετοχή στα αρχικά στάδια της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας του σοσιαλισμού στο νησί της Καραϊβικής. Παράδειγμα επαναστάτη κομμουνιστή, πατριώτη και διεθνιστή, αντι-ιμπεριαλιστή αγωνιστή, αντάρτη, γιατρού, υπουργού, εργάτη… Έδωσε την τελευταία του μάχη και πληγώθηκε, αλλά δεν λύγισε απέναντι στον εχθρό των λαών.

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα τον ενέπνευσε να αγωνιστεί για ανατροπή του συστήματος με μπαντιέρα και όπλο του τα ιδανικά του μαρξισμού-λενινισμού. Αξιοποιώντας κάθε φυσικό όπλο, αλλά και κάθετι θα μπορούσε να ενισχύσει την ταξική πάλη, όπως καταδεικνύει και η επισήμανση του ότι «το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα ακόμη άθλημα, αλλά ένα όπλο της επανάστασης».

Ο Τσε, οπως και άλλοι συντρόφοι, είναι πάντοτε μαζί μας. Δεν περιορίζεται φυσικά στην παρουσία του μέσα από την οργανωμένη κερκίδα μας, αλλά μας συντροφεύει σε κάθε μας αγώνα και δράση, μικρή ή μεγάλη. Το παράδειγμά του παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, αφού δεν έχουν εκλείψει οι αιτίες που οδήγησαν τον Γκεβάρα να ηγηθεί της πάλης των λαών. Όσο υπάρχει αδικία και εκμετάλλευση η ίδια πάλη παραμενει επίκαιρη για τους λαούς και τα κινήματα τους.

“Hasta la victoria siempre”. Το σύνθημα της πάλης που έδωσε ο ίδιος ο Τσε. Πάλη μέχρι την τελική νίκη. Πάντα. Κάτι που για το δικό μας σωματείο έχει απόλυτη εφαρμογή, τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο και στην υπόλοιπή μας δράση. Μέσα από το σύνθημα αυτό, κατακρίβειαν γεννηθήκαμε ως σωματείο από το λαό για το λαό, απέναντι σε όσους όχι μόνο δεν ήθελαν να συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι τη νίκη, αλλά μας είπαν, κρατώντας κυνικά στα χέρια τους ακόμη τον Τσε, να ξεπουλήσουμε αρχές και ιδανικά στο κεφάλαιο. Να ξεπουλήσουμε την ΟΜΟΝΟΙΑ.

Εμείς δεν τα βάλαμε κάτω. Μαζί με το λαό απαντήσαμε και πάλι Hasta la victoria siempre και η ΟΜΟΝΟΙΑ του Λαού έγινε πραγματικότητα λίγο μετά που χάσαμε ότι πολυτιμότερο είχαμε.

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 29Μ

uk English Article

SHARE