Καβάζογλου και Μισιαούλης πυξίδα στους αγώνες μας

1288

58 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την άνανδρη δολοφονία των Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη από τους φασίστες της ΤΜΤ. Ακόμη ένα έγκλημα εις βάρος του κυπριακού λαού από σοβινιστές εθνικιστές που απέδειξε ότι η φασιστική βαρβαρότητα και στην Κύπρο δεν ξεχώριζε εθνική καταγωγή και γλώσσα.

Στις 11 του Απρίλη 1965 οι δυο κομμουνιστές που έδωσαν μάχες μαζί στη ζωή, βρέθηκαν αγκαλιά και στο θάνατο. Έκτοτε παραμένουν σύμβολα της κοινής ταξικής πάλης όλων των Κυπρίων, της φιλίας και της συνεργασίας Ε/κ και Τ/κ και της αντιφασιστικής κι αντι-ιμπεριαλιστικής πάλης του λαού μας που μετά το δίδυμο ΝΑΤΟϊκό έγκλημα του 1974 απέκτησε και αντικατοχικό χαρακτήρα. Εμπνέουν τη διαρκή μας πάλη ενάντια στους φάσιστες, ανεξάρτητα της μητρικής τους γλώσσας, που έγιναν και γίνονται οι καλύτεροι υπηρέτες των ξένων συμφερόντων.

Ο ίδιος ο Καβάζουγλου σε ομιλία του λίγο πριν τη δολοφονία δακτυλόδειξε τον ιμπεριαλισμό:

«Οι ιμπεριαλιστές τα κατάφεραν να οδηγήσουν τους νέους της Κύπρου, Έλληνες και Τούρκους, στα βουνά για να πολεμούν ο ένας τον άλλο. Αυτοί οι νέοι που ως χτες ακόμα δούλευαν μαζί στα ίδια εργαστήρια και γραφεία, στα ίδια μεταλλεία, αυτοί που πότιζαν με τον ιδρώτα τους την ίδια γη για να τους δώσει ψωμί για τα παιδιά τους. Αυτοί οι ίδιοι νέοι που αγωνίζονταν χέρι με χέρι για να κάμουν τη ζωή τους καλύτερη και να οδηγήσουν τη χώρα τους στην πρόοδο, αυτοί που στα κοινά αθλητικά γήπεδα συναγωνίζονταν με ευγενή άμιλλα για την ωραία νίκη, σήμερα δυστυχώς κουρδίζονται από τους ιμπεριαλιστές να σκοτώνει ο ένας τον άλλο. […] Οι ιμπεριαλιστές για να προωθήσουν τους απαίσιους σκοπούς τους δημιούργησαν το μύθο και το ψεύδος πως είναι τάχα αδύνατο να συνυπάρξουν ειρηνικά οι δύο κοινότητες στην Κύπρο. Και με τη βοήθεια των πρακτόρων τους ξεσπίτωσαν κάπου 20 χιλιάδες Τούρκους και τους μάντρισαν σε τόπους που δεν διαφέρουν από στρατόπεδα συγκέντρωσης. […] Μια δράκα φασίστες, βοηθούμενοι από τους ιμπεριαλιστές και χρησιμοποιώντας όπλα και φασιστικές μεθόδους άρπαξαν την ηγεσία της τουρκικής κοινότητας. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τα βάσανα του τ/κ πληθυσμού. Η φασιστική αυτή ομάδα εμποδίζει τον τουρκικό πληθυσμό να εκφράσει τα αληθινά του αισθήματα και τις σκέψεις του που στρέφονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Δεν είναι υπερβολή να συγκρίνουμε αυτά τα στρατόπεδα των Τ/κ προσφύγων με τα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μπούχενβαλτ και άλλων. Στο σκοτάδι της νύκτας πυροβολούν και δολοφονούν δημοκρατικούς δημοσιογράφους και προοδευτικούς παράγοντες της κοινότητάς μας. Συλλαμβάνουν, απαγάγουν και φυλακίζουν όσους τολμούν να μιλήσουν ελεύθερα και να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Τους βασανίζουν με μεσαιωνικά όργανα χιτλερικής επινόησης. Είμαστε σε θέση να αποδείξουμε με στοιχεία αδιάψευστα αυτά τα τρομερά πράγματα».

Για αυτό με την ευκαιρία της σημερινής επετείου, δεν μπορούμε παρά να αποτίσουμε φόρο τιμής και στα υπόλοιπα θύματα του φασισμού στον τόπο μας. Στους δολοφονηθέντες από τους μασκοφόρους της ΕΟΚΑ (1956 και 1958) και την ΤΜΤ (1958) κομμουνιστές και προοδευτικούς Κύπριους. Στους δολοφονηθέντες από την ΤΜΤ ήρωες της προάσπισης της κυπριακής ανεξαρτησίας Aϊχάν Xικμέτ και Aχμέτ Γκιουρκάν (23/4/1962). Σε όλους τους δολοφονηθέντες από την ΕΟΚΑ Β’ προ του Ιούλη του 1974 και σε όλους τους ήρωες της αντίστασης στο προδοτικό πραξικόπημα και στη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Στους δολοφονηθέντες άμαχους ένθεν κακείθεν από τα βόλια φασιστών. Στους δολοφονηθέντες στην Τουρκία την περίοδο 1976-79 από τους φασίστες «Γκρίζους Λύκους», Κύπριους κομμουνιστές φοιτητές που αγωνίζονταν και ενάντια στον ιμπεριαλισμό για τερματισμό της κατοχής (Özer Elmas, Mehmet Ömer, Muharrem Özdemir, Mustafa Ertan, Ercan Turgut, Sadık Cemil).

Παράλληλα χθες συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από το θάνατο του Εζεκία Παπαϊωάννου, γνήσιου κομμουνιστή αντιφασίστα και αντιιμπεριαλιστή μαχητή και ηγέτη του Λαϊκού Κινήματος. Ενός βετεράνου εθελοντή στην αντιφασιστική πάλη στην Ισπανία μέσα από τις τάξεις των Διεθνών Ταξιαρχιών. Ενός ηγέτη από το λαό για το λαό που ηγήθηκε του ΑΚΕΛ και της ταξικής και αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού μας για δεκαετίες.

Στα βήματα αυτά κάνουμε πράξη το No Pasaran απέναντι σε κάθε φασίστα και ιμπεριαλιστή. Τιμούμε τη μνήμη των Μισιαούλη, Καβάζογλου και Παπαϊωάννου με το βλέμμα στα ιδανικά του 1948 και κρατώντας άσβεστη την ιδέα της ταξικής πάλης που υπηρέτησαν μέχρι τέλους σε αντίθεση με όσους πρόδωσαν την κληρονομιά τους ξεπουλώντας αξίες και ιδανικά.

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 29Μ

SHARE