Δεν ξεχνάμε την προδοσία, αγωνιζόμαστε ενάντια σε φασισμό και ιμπεριαλισμό

344

Για ακόμη μια χρονιά οι σειρήνες ήχησαν μουντά σήμερα το πρωί για να υπενθυμίσουν την τουρκοφόρα προδοσία. 49 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το προδοτικό πραξικόπημα της ελληνικής Χούντας και της φασιστικής ΕΟΚΑ Β’.

Εμείς ποτέ δεν ξεχνάμε ούτε ότι υπήρχαν προδότες, ούτε ότι υπήρχαν και ήρωες που αντιστάθηκαν και έδωσαν και τη ζωή τους. Το πραξικόπημα ήταν η μια πλευρά ενός νομίσματος που για 49 χρόνια κρατά την πατρίδα και το λαό μας μοιρασμένους. 49 χρόνια μετά το διπλό ΝΑΤΟϊκό έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, το σώμα του τόπου και του λαού μας παραμένει πληγωμένο, με το μαχαίρι της ιμπεριαλιστικής επέμβασης να είναι ακόμη βαθιά μέσα στο είναι του λαού μας με την παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού. Ένα ακόμη διαρκές ΝΑΤΟϊκό έγκλημα, μια ακόμη αιματοβαμμένη επέμβαση των ιμπεριαλιστών που αξιοποίησαν πλήρως τον εθνικισμό-σοβινισμό ένθεν κακείθεν της «πράσινης γραμμής», τον οποίο όχι μόνο εξέθρεψαν, αλλά και εξόπλισαν. Είναι το ίδιο το ΝΑΤΟ που κάποιοι αφού επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία τόσο για τους εξωτερικούς θύτες, όσο και για τις ντόπιες μαρινιονέτες τους, επιδιώκουν να εμπλέξουν την Κύπρο μας στο πλοκάμια του. Είναι το ίδιο το ΝΑΤΟ που μόλις πρόσφατα, συνεχίζοντας να κάνει πλάτες στην κατοχική Τουρκία και τις συνεχείς προκλήσεις της, έχει αποφασίσει με πρόταση της Ουάσινγκτον να αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία με συντεταγμένες… Μην τυχόν και ενοχληθεί η κατοχική δύναμη που το ΝΑΤΟ και οι μαριονέτες του έφεραν στο αιματοκυλισμένο νησί μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ιμπεριαλιστές γνωρίζουν πολύ καλά τις συντεταγμένες και της Κύπρου, αφού έθεσαν και την πατρίδα μας στο στόχαστρο των εγκλημάτων τους.

Ιδιαίτερα τέτοιες μέρες, το μυαλό μας δεν μπορεί να μην επιστρέψει στα χρόνια της προδοσίας. Μιας προδοσίας που όσο και εάν θέλει η παραχάραξη τους να μας πει, είχε και προδότες, είχαν και ονόματα.

Θυμόμαστε τα καψόνια των Χουντικών σε στρατιώτες που δεν έκρυβαν την αγάπη τους για την ΟΜΟΝΟΙΑ και τις αξίες του 1948.

Θυμόμαστε τον Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου, αδελφό του τερματοφύλακα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χριστάκη Αδάμου Κωνσταντίνου που τον δολοφόνησαν οι πραξικοπηματίες όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πραξικόπημα.

Θυμόμαστε δύο αδέλφια, τους Χαράλαμπο και Αναστάση Χριστοφή που δολοφόνησαν άναδρα οι πραξικοπηματίες θάβοντας τους σε ένα πρόχειρο τάφο, των οποίων η αναγνώριση έγινε από το ρολόι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που φορούσε ο ένας εκ των δύο.

Θυμόμαστε το γήπεδο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που με εθελοντική εργασία έκτιζε ο πράσινος λαός, στην κατεχόμενη Μια Μηλιά μέχρι που τις εργασίες και τα όνειρα σταμάτησε το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή.

Θυμόμαστε τους πυροβολισμούς προς το οίκημα του Α.Σ.Ο.Λ. από τους πραξικοπηματίες, που άφησαν τα σημάδια τους πάνω στους τοίχους του οικήματος, θυμίζοντας τι σημασία του ένδοξου 1948. Σημάδια που θα έπρεπε να θυμίζουν σε όλους ότι κάποτε η ΟΜΟΝΟΙΑ δεχόταν τα πυρά από τους φασίστες και όχι τα λεφτά τους για να ξεπουληθεί.

Θυμόμαστε ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και μεθοδεύσεις με αξιοποίηση μισθοφόρων και ντόπιων φασιστών δεν ξεχωρίζουν ηπείρους και θάλασσες ή δεκαετίες.

Θυμόμαστε όλους όσους έδωσαν την μάχη ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Τιμή και δόξα σε όσους αντιστάθηκαν στην προδοσία. Τιμή και δόξα στους κομμουνιστές και στους δημοκράτες αντιστασιακούς που αντιπάλεψαν την προδοσία. Τιμή και δόξα στους ΟΜΟΝΟΙΑτες που αγωνίστηκαν κι έπεσαν για την ελευθερία απέναντι στον ιμπεριαλισμό, προδότες και εισβολείς.

Κλείνοντας καλούμε τα μέλη και τους φίλους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ του Λαού, όπως στηρίξουν με την παρουσία τους την ερχόμενη Δευτέρα 17 του Ιούλη (19:15, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Στροβόλου), την εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού το ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 29Μ, το Πολιτιστικό Ίδρυμα 1948 και η ΘΥΡΑ 9. Στην εκδήλωση φιλοξενούμε δύο ανθρώπους που βίωσαν το πραξικόπημα και την εισβολή. Που πολέμησαν και αιχμαλωτίστηκαν από τους επιβουλείς της ανεξαρτησίας της χώρας μας. Τους εντός και τους εκτός.

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 29Μ

SHARE