Δεν ξεχνάμε – Να μην μείνει δρόμος με το όνομα του ολετήρα του τόπου μας

554

48 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το προδοτικό πραξικόπημα της ελληνικής Χούντας και της φασιστικής ΕΟΚΑ Β’. Για ακόμη μια χρονιά οι σειρήνες ήχησαν μουντά σήμερα το πρωί για να υπενθυμίσουν την τουρκοφόρα προδοσία. Εμείς ποτέ δεν ξεχνάμε ούτε ότι υπήρχαν προδότες, ούτε ότι υπήρχαν και ήρωες που αντιστάθηκαν και έδωσαν και τη ζωή τους.

Για μας που ποτέ δεν ξεχνάμε, το πραξικόπημα ήταν η μια πλευρά ενός νομίσματος που για 48 χρόνια κρατά την πατρίδα και το λαό μας μοιρασμένους. 48 χρόνια μετά το διπλό ΝΑΤΟϊκό έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, το σώμα του τόπου και του λαού μας παραμένει πληγωμένο, με το μαχαίρι της ιμπεριαλιστικής επέμβασης να είναι ακόμη βαθιά μέσα στο είναι του λαού μας με την παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Ιδιαίτερα τέτοιες μέρες, το μυαλό μας δεν μπορεί να μην επιστρέψει στα χρόνια της προδοσίας. Μιας προδοσίας που όσο και εάν θέλει η παραχάραξη τους να μας πει, είχε και προδότες, είχαν και ονόματα.

Θυμόμαστε τα καψόνια των Χουντικών σε στρατιώτες που δεν έκρυβαν την αγάπη τους για την ΟΜΟΝΟΙΑ και τις αξίες του 1948.

Θυμόμαστε τον Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου, αδελφό του τερματοφύλακα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χριστάκη Αδάμου Κωνσταντίνου που τον δολοφόνησαν οι πραξικοπηματίες όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πραξικόπημα.

Θυμόμαστε δύο αδέλφια, τους Χαράλαμπο και Αναστάση Χριστοφή που δολοφόνησαν άναδρα οι πραξικοπηματίες θάβοντας τους σε ένα πρόχειρο τάφο, των οποίων η αναγνώριση έγινε από το ρολόι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που φορούσε ο ένας εκ των δύο.

Θυμόμαστε το γήπεδο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που με εθελοντική εργασία έκτιζε ο πράσινος λαός, στην κατεχόμενη Μια Μηλιά μέχρι που τις εργασίες και τα όνειρα σταμάτησε το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή.

Θυμόμαστε τους πυροβολισμούς προς το οίκημα του Α.Σ.Ο.Λ. από τους πραξικοπηματίες, που άφησαν τα σημάδια τους πάνω στους τοίχους του οικήματος, θυμίζοντας τι σημασία του ένδοξου 1948. Σημάδια που θα έπρεπε να θυμίζουν σε όλους ότι κάποτε η ΟΜΟΝΟΙΑ δεχόταν τα πυρά από τους φασίστες και όχι τα λεφτά τους για να ξεπουληθεί.

Θυμόμαστε ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και μεθοδεύσεις με αξιοποίηση μισθοφόρων και ντόπιων φασιστών δεν ξεχωρίζουν ηπείρους και θάλασσες ή δεκαετίες.

Τιμή και δόξα σε όσους αντιστάθηκαν στην προδοσία. Τιμή και δόξα στους κομμουνιστές και στους δημοκράτες αντιστασιακούς που αντιπάλεψαν την προδοσία. Τιμή και δόξα στους ΟΜΟΝΟΙΑτες που αγωνίστηκαν κι έπεσαν για την ελευθερία απέναντι στον ιμπεριαλισμό, προδότες και εισβολείς.

Το Σωματείο μας στηρίζει με όλη του τη δύναμη την εκστρατεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος 1948 υπέρ της μετονομασίας των οδών που ατυχώς φέρουν το όνομα του ολετήρα Γρίβα και καλεί τους φίλους του και κάθε δημοκράτη, όπως στηρίξουν το αίτημα που έχει αποσταλεί χθες σε όλους τους δήμους και σε όλα τα κόμματα, πλην του ιδρυθέντος ως παράρτημα της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», μορφώματος.

Επίσης καλούμε τα μέλη και τους φίλους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ του Λαού, όπως στηρίξουν με την παρουσία τους την ερχόμενη Πέμπτη 21 του Ιούλη (19:00, Αμφιθέατρο Newton του Πανεπιστημίου Λευκωσίας), την εκδήλωση που διοργανώνει το ίδρυμά μας με τίτλο «Το μαύρο καλοκαίρι του 1974 – Η Κύπρος στη μέγγενη του ιμπεριαλισμού και του σοβινισμού».

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 29Μ

SHARE