Δεν σβήνει η εικόνα με την κόκκινη σημαία στο Βερολίνο

1706

76 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν ξημερώματα 9 του Μάη του 1945 όταν οι ναζί παραδίδονταν άνευ όρων στον Κόκκινο Στρατό. Η συντριβή του χιτλεροφασισμού ήταν γεγονός, ενώ η σημαία της Σοβιετικής Ένωσης, η κόκκινη σημαία με το τιμημένο σφυροδρέπανο κυμάτιζε περήφανα στο Ράιχσταγκ, μέρες προηγουμένως. Κι αν είναι κάτι που τους ενοχλεί, είναι το γεγονός ότι δεν σβήνει η εικόνα με την κόκκινη σημαία στο Βερολίνο.

Το σωματείο μας μαζί με το Πολιτιστικό Ίδρυμα 1948 τίμησε σήμερα την Αντιφασιστική Νίκη καταθέτοντας στεφάνι και λουλούδια στο μνημείο των Κυπρίων αντιφασιστών πεσόντων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Λευκωσία.

Η συντριβή του φασισμού, ότι χειρότερο έχει γεννήσει ο καπιταλισμός, ήρθε με τόνους αίμα και θυσίες των λαών.

«Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον», όπως έγραψε ο ποιητής Φώντας Λάδης και μελοποίησε ο αείμνηστος Θάνος Μικρούτσικος.

Ο φασισμός κατέγραψε τα στυγνότερα εγκλήματα του καπιταλισμού. Οι λαοί έγραψαν εποποιίες αντίστασης με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, περιλαμβανομένης της μικρής μας Κύπρου που έβαλε το δικό της λιθαράκι και έδωσε τα δικά της θύματα στη μεγάλη αυτή αντιφασιστική νίκη.

Ότι κι αν κάνουν, όσα κι αν παραχαράξουν, η ιστορία είναι εκεί και μας διδάσκει στις μάχες του σήμερα.

Δεν θα περάσει ο φασισμός και τα πολιτικά εγγόνια του Χίτλερ που ανέβηκε στην εξουσία από τα μονοπώλια.

Δεν θα περάσει η αντικομμουνιστική παραχάραξη της ιστορίας και η ανίερη επιχείρηση εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό που τον συνέτριψε.

Δεν θα μετατραπεί στη μνήμη των λαών η σημερινή μέρα από επέτειος της αντιφασιστικής νίκης σε δήθεν μέρα της ΕΕ των μονοπωλίων.Δεν θα περάσει η επιχείρηση δικαίωσης των δοσίλογων Χιτών και ταγματασφαλιτών και η παράλληλη προσπάθεια απαξίωσης των αντιφασιστών νικητών του πολέμου και των απελευθερωτών των εδαφών που είχαν κατακτήσει οι ναζί.

Δεν θα περάσει το ξέπλυμα του εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά το φασισμό.

Δεν θα περάσει η προσπάθεια να ποινικοποιηθεί η ταξική πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ

SHARE