Αλληλεγγύη με τον ελληνικό λαό για την τραγωδία στα Τέμπη

184

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη στην Ελλάδα, καθώς και τη συμπαράσταση μας προς τους δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενους, περιλαμβανομένων των Κυπρίων.

Ως Σωματείο εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας με τον ελληνικό λαό και την εργατική τάξη στην Ελλάδα. Εκφράζουμε την οργή μας και ενώνουμε τη φωνή μας με όσους ζητούν πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας και να μην υπάρξει συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων που ευθύνονται για το θάνατο δεκάδων εργαζομένων και επιβατών.

Δεν πρόκειται για δυστύχημα απλώς, αλλά για έγκλημα. Ενδεικτικά προ μηνών παραιτήθηκε στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ λόγω της ελλειπής ασφάλειας και της κατάργησης λόγω κόστους των συμβατικών ενδείξεων φωτοσημάτων. Μόλις πριν λίγες μέρες τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποίησει ότι έρχεται μεγάλο ατύχημα με αναφορά στις ελλείψεις στους τομείς συντήρησης, σήμανσης, ασφάλειας και φυσικά στο ανθρώπινο δυναμικό. Όχι λόγω σφάλματος, αλλά ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι αποκλειστικός στόχος είναι η κερδοφορία που δεν αφήνει περιθώρια για συντηρήσεις και ασφάλεια, ούτε για επαρκείς προσλήψεις.

Είναι ο καπιταλισμός. Είναι ένα έγκλημα αποτέλεσμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των αντιλαϊκών ιδιωτικοποιήσεων. Ένα έγκλημα που ήρθε μετά από μια πορεία χρόνων αρχικά λεγόμενης «απελευθέρωσης» και έπειτα ανοικτής ιδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα. Είναι ένα έγκλημα με θύτη το κεφάλαιο και τις αστικές κυβερνήσεις που το υπηρετούν.

👉 «Όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό», ανάφερε σε ανακοίνωσή της, στις 7 Φλεβάρη 2023, η «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» Σιδηροδρομικών (ΔΕΣΚ).

Ενώ συνέχισε:

👉 «Είναι πλέον εξοργιστικό αυτά (ατυχήματα) να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και να μην παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο, να μη δρομολογείται καμία βελτίωση στην υποδομή και λειτουργία, να μην ελέγχονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και να μην αναζητούνται ευθύνες. Όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις έτσι και η σημερινή έχει άλλες προτεραιότητες και όχι την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Αντιλαμβάνονται την ασφάλεια ως κόστος. Το υπουργείο βρίσκει λεφτά για τις διάφορες εργολαβίες, αλλά για να ολοκληρωθούν επιτέλους οι σιδηροδρομικές υποδομές και τα συστήματα ασφαλούς κυκλοφορίας».

Παρόλες τις προειδοποιήσεις της Συνδικαλιστικής Κίνησης δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το πολύνεκρο δυστύχημα, αφού όλες οι προειδοποιήσεις έπεσαν στον τοίχο τις κερδοφορίας.

 

SHARE