Τιμούμε τον Γιώργo Τσικουρή

698

Με το βλέμμα στον αντι-ιμπεριαλιστικό και αντιφασιστικό αγώνα του σήμερα και πιστοί στη δέσμευσή μας να τιμούμε τη θυσία του Κύπριου αντιφασίστα ήρωα Γιώργου Ξάνθου Τσικουρή, το ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 29Μ διοργανώνει σε συνεργασία με την ΘΥΡΑ 9 και το Πολιτιστικό Ίδρυμα 1948, εκδήλωση στα πλαίσια του 9ου Φεστιβάλ των οργανωμένων μας οπαδών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Φεστιβάλ της ΘΥΡΑ 9, το προπονητικό κέντρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ του Λαού αύριο Σάββατο 3 του Σεπτέμβρη στις 17:45.

Επίσης το Σωματείο μας θα συμμετάσχει και στη σημερινή (19:30) παρουσίαση του βιβλίου “Η Εξέγερση του 1931, η στάση του Κουμμουνιστικού Κομμάτος Κύπρου και η Γ’ Διεθνής”, η οποία επίσης θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του φεστιβάλ της ΘΥΡΑ 9.

Στις 2 του Σεπτέμβρη του 1970 ο Γιώργος Τσικουρής μαζί με τη σύντροφό του Μαρία-Έλενα Αντζελόνι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα με στόχο να καταγγείλουν το ρόλο της ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης στην Χούντα των Συνταγματαρχών.

Ο 25χρονος τότε Γ. Τσικουρής μεγαλωμένος με τα ιδανικά της Αριστεράς και τις αξίες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του 1948, δεν έλειψε από τον αντιδικτατορικό αντιστασιακό αγώνα στην Ελλάδα, παρόλο που ο ίδιος σπούδαζε με υποτροφία στην Ιταλία. Εκεί πρωταγωνίστησε στη συνδικαλιστική οργάνωση Ελλήνων και Κυπρίων φοιτητών, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί.

Μαζί με την 30χρονη Ιταλίδα κοπέλα του, έγιναν μέλη της οργάνωσης «Άρης Βελουχιώτης», η οποία αποτελούσε παρακλάδι του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) στο Μιλάνο όπου σπούδαζε μαθηματικά. Μέσα από την ομάδα αυτή ενίσχυαν με εκρηκτικά και όπλα τους αντιστασιακούς του ΠΑΜ (ιδρύθηκε το 1967 με πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη και στελεχωνόταν από μέλη του ΚΚΕ και της ΕΔΑ) εντός της Ελλάδας που αγωνίζονταν ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα.

Το 1970 μαζί με την Αντζελόνι κατέβηκε στην ελληνική πρωτεύουσα με στόχο να προχωρήσουν στη σημαντική αντιστασιακή δράση της επίθεσης κατά της αμερικανικής πρεσβείας. Η πρόωρη έκρηξη της βόμβας εντός του οχήματος τους έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ προκάλεσε το θάνατό τους.

Οι περιγραφές του ελεγχόμενου από την Χούντα, Τύπου, ήταν ανατριχιαστικές: «Ο Τσικούρης εκσφενδονίστηκε δέκα μέτρα μακριά, του κόπηκε το κεφάλι και τα δυο χέρια, η Αντζελόνι παραμορφώθηκε και απανθρακώθηκε. Κομμάτια του αυτοκινήτου πετάχτηκαν παντού, η έκρηξη ακούστηκε μέχρι το Κολωνάκι. Μαζί τινάχτηκαν τα πλαστά και αληθινά διαβατήριά τους και η ασφάλεια έμαθε γρήγορα την ταυτότητά τους».

Η Χούντα έσπευσε να τους χαρακτηρίσει «τρομοκράτες», αλλά παρά την αποτυχία της απόπειράς τους, η ενέργειά τους και η θυσία τους έδωσαν θάρρος στην αντιστασιακή πάλη κατά της δικτατορίας. Και συνεχίζουν να εμπνέουν μέχρι και σήμερα τους λαϊκούς αγώνες κατά του ιμπεριαλισμού και του φασισμού, κατά του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Ο ίδιος ο πατέρας του Τσικουρή είναι αγνοούμενος από το 1974 και το δίδυμο ΝΑΤΟϊκό έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, ενώ και ο ανιψιός της Αντζελόνι έχασε τη ζωή του αγωνιζόμενος για ένα καλύτερο αύριο, αφού πρόκειται για τον Κάρλο Τζουλιάνι που δολοφονήθηκε ψυχρά από τους Ιταλούς καραμπινιέρους στις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στους G8 στην Γένοβα το 2001.

Η ηρωική θυσία του Τσικουρή και της Αντζελόνι αποτελούν πυξίδα στη σημερινή μας πάλη για ελευθερία και κοινωνική απελευθέρωση. Είναι τιμή μας που μέλη της οικογένειας του ήρωα από την Άσσια συμμετέχουν ενεργά στη ζωή του Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 29ης Μαΐου.

Τα ιδανικά της αντίστασης του 1948 που πιστά ακολουθούμε απέναντι στο φασισμό, αλλά και σε όσους με ευκολία τα ξεπούλησαν για μερικά δολάρια από τις ΗΠΑ, μας δίνουν δύναμη στους αγώνες του σήμερα. Ήρωες όπως ο Τσικουρής αποτελούν κόσμημα για τον κυπριακό λαό και εμείς δεν ξεχνάμε αυτούς που το σύστημα θέλει να μην θυμάται ο λαός μας.

Ιδεολογικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του φεστιβάλ

Παρασκευή 2/9 – 19:30

Παρουσίαση Βιβλίου & Συζήτηση: “Η Εξέγερση του 1931, η στάση του Κουμμουνιστικού Κομμάτος Κύπρου και η Γ’ Διεθνής” των Σπύρος Σακελλαρόπουλος και Μανώλης Χουμεριανός.

Ομιλητές ο εκ των συγγραφέων του βιβλίου Σπύρος Σακελλαρόπουλος, εκ μέρους του ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 29Μ ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Αδάμος Ευσταθίου και εκ μέρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος 1948 ο Λέανδρος Σαββίδης.

Σάββατο 3/9 – 17:45

Εκδήλωση μνήμης και τιμής του Γιώργου Τσικουρή που έπεσε ηρωικά στην Αθήνα σε ενέργεια ενάντια στην Χούντα στις 2 Σεπτεμβρίου 1970. Η μάχη ενάντια στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό τότε και σήμερα.

Ομιλητές από το ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 29Μ ο Νικόλας Νικόλα (υπεύθυνος του Συντονιστικού Ο29Μ-Θ9-ΠΙ1948 και της Επιτροπής Μορφωτικής Δράσης του Σωματείου) και εκ μέρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος 1948 ο Γιάννης Σωκράτους. Αντιφώνηση εκ μέρους της οικογένειας του ήρωα.

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 29Μ

SHARE