Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράκτηκε, η πάλη συνεχίζεται

422

«Είναι λογικός, καθένας τον καταλαβαίνει. Είν’ εύκολος. Μια και δεν είσαι εκμεταλλευτής, μπορείς να τον συλλάβεις. Είναι καλός για σένα, μάθαινε γι’ αυτόν. Οι ηλίθιοι ηλίθιο τον αποκαλούνε, και οι βρoμεροί τον λένε βρoμερό. Αυτός είναι ενάντια στη βρoμιά και την ηλιθιότητα. Οι εκμεταλλευτές έγκλημα τον ονοματίζουν. Αλλά εμείς ξέρουμε: Είναι το τέλος κάθε εγκλήματος. Δεν είναι παραφροσύνη, μα το τέλος της παραφροσύνης.

Δεν είναι χάος μα η τάξη. Είναι το απλό που είναι δύσκολο να γίνει».

(Μπέρτολντ Μπρεχτ, Εγκώμιο στον κομμουνισμό)

106 χρόνια μετά, η Οκτωβριανή Επανάσταση αποτελεί φάρο για τους εργαζόμενους ανά την υφήλιο στην πάλη για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για ένα καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η Επανάσταση άναψε ανά το παγκόσμιο τη φλόγα στους απανταχού καταπιεζόμενους. Το σύνθημα «Όλη η Εξουσία στα Σοβιέτ» έγινε πράξη στις 25 του Οκτώβρη του 1917 (7/11/1917 με το νέο ημερολόγιο). Μια Επανάσταση που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο. Επτά δεκαετίες μετά ήρθε η αντεπανάσταση και η παλινόρθωση του καπιταλισμού με τα τεράστια επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του λαού να καταληστεύονται και το αποκούμπι των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό να χάνεται.

Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράκτηκε, η πάλη για ανατροπή της βάρβαρης δικτατορίας των μονοπωλίων συνεχίζετε μέχρι τη νίκη.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του σωματείου μας να συμμετάσχουν στην μεθαυριανή εκδήλωση του Πολιτιστικού Ιδρύματος 1948 με τίτλο «106 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση – Η πάλη του σήμερα για την ανατροπή του αύριο». Η εκδήλωση του Ιδρύματος μας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 του Νοέμβρη 2023 στις 19:15 στην αίθουσα διαλέξεων “Ελπίδας Σιακόλα” στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου (δίπλα από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα) στην Λευκωσία.

Ομιλητής ο Δημήτρης Κοιλάκος, Επισκέπτης Ερευνητής του Κέντρου Επιστήμης και Πολιτικής του Ινστιτούτου Επιστημών της Ινδίας και μέλος του Κέντρου Φιλοσοφικών Μελετών της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Όουλου της Φινλανδίας.

Το ερευνητικό έργο του Έλληνα ακαδημαϊκού καλύπτει περιοχές της επιστημολογίας και της μαρξιστικής φιλοσοφίας, ενώ ειδικεύεται στην ιστορία της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Σοβιετική Ένωση.

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 29M

SHARE