Κοινή πάλη για τον τόπο μας

843

37 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους από το κατοχικό καθεστώς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Ένα μόρφωμα υποτελές στην Τουρκία που ενέτεινε τις αποσχιστικές μεθοδεύσεις για τη διχοτόμηση του τόπου μας. Ένα ακόμη κομμάτι του παζλ των διχοτομικών σχεδίων ενάντια στο σύνολο του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ένα κατοχικό μόρφωμα που κρατεί το λαό μας μοιρασμένο, όπως μεθόδευσαν οι ιμπεριαλιστές και εκτέλεσαν μαζί με τις φασιστικές μαριονέτες τους, ένθεν κακείθεν του συρματομπλέγματος. Ένα μόρφωμα που κρατά τους Ε/κ και Τ/κ πρόσφυγες μακριά από τον τόπο τους και διατηρεί τους Τ/κ αιχμάλωτους-όμηρους της κατοχικής Τουρκίας και των εποίκων που κουβάλησε.

46 χρόνια μετά το δίδυμο ΝATOϊκό έγκλημα του 1974 και 37 χρόνια μετά την παράνομη αποσχιστική ενέργεια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο αγώνας του κυπριακού λαού για τερματισμό της κατοχής και απελευθέρωση συνεχίζεται. Η σημερινή παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα για τις προκλητικές φιέστες που στήνονται, αλλά και για το προκλητικό «πικ νικ» που θέλει να κάνει μαζί με τον ηγέτη των φασιστών Γκρίζων Λύκων στο Βαρώσι είναι καταδικαστέα. Αναμένεται σήμερα στα κατεχόμενα νέα κινητοποίηση Τουρκοκυπρίων ενάντια στις προκλήσεις Ερντογάν και Μπαχτσελί στο Βαρώσι. Πρόκειται για αντιδράσεις από συμπατριώτες μας που αντιδρούν στο μακρύ χέρι της Άγκυρας στα κατεχόμενα, όπως η κινητοποίηση προ ημερών που στράφηκε κατά του Ερντογάν και της επιβολής από την Άγκυρα.

Από την άλλη, στις ελεύθερες περιοχές του τόπου μας, οι κρατούντες συνεχίζουν να εργαλειοποιούν την πανδημία για κατασταλτικούς σκοπούς προφασιζόμενοι τη δημόσια υγεία που οι ίδιοι έχουν διαλύσει για άλλες σκοπιμότητες κι αρπάζοντας την ευκαιρία να απαγορεύσουν τις κινητοποιήσεις ακόμη και ενάντια στην κατοχή με την σιωπηλή ανοχή όλων όσων παρέλυσαν και διέλυσαν το προοδευτικό λαϊκό κίνημα που θα μπορούσε να διαδηλώσει και να κινητοποιηθεί οργανωμένα και με μέτρα προστασίας για την υγεία των συμμετεχόντων.

Το επισημαίνουμε αυτό γιατί οι σημερινές αντιδράσεις για την παρουσία του Ερντογάν στο Βαρώσι θα μπορούσαν να αποτελούσαν ένα βήμα για από κοινού αντίδραση των Κυπρίων, σε μια προοδευτική πατριωτική βάση μακριά από εθνικισμούς, όπως είναι και η πάγια θέση μας.

Ως σωματείο επιλέξαμε από την πρώτη στιγμή η σημαία της Κύπρου να κοσμεί τη φανέλα μας υπενθυμίζοντάς μας τον κοινό αγώνα για το κοινό σπίτι όλων των Κυπρίων ενάντια σε κάθε μορφή εθνικισμού και ξένων επιβουλών.

Ως λαϊκό σωματείο με μέλη Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριος, Αρμένιους και Μαρωνίτες, δεν μπορούμε παρά να στηρίζουμε την κοινή πάλη του λαού μας για πραγματική επανένωση. Μια πάλη που για να έχει πραγματικό νόημα πρέπει να αγκαλιάζει τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως εθνοτικής και κοινοτικής προέλευσης. Μια κοινή πάλη αντικατοχική, αντι-ιμπεριαλιστική, ταξική και ενάντια σε κάθε μορφή εθνικισμού. Μια πάλη όλων όσων νιώθουν Κύπριοι για μια πραγματική λύση του Κυπριακού που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, των ντόπιων εκπροσώπων τους και των λεγόμενων «μητέρων πατρίδων».

Μια κοινή πάλη για πραγματική επανένωση του νησιού και του λαού μας, χωρίς ξένους στρατούς, εγγυήσεις και βάσεις. Μια κοινή παλή που θα ανατρέπει τα αποτελέσματα του δίδυμου ιμπεριαλιστικού εγκλήματος του προδοτικού φασιστικού πραξικοπήματος και της εισβολής και θα επιτρέπει στο λαό μας να ζήσει ειρηνικά και να συνεχίσει από κοινού την πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη.

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ

SHARE