Κάτω τα χέρια από τον Ακάμα

230

Εδώ και χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας ατέρμονης συζήτησης αναφορικά με τη χερσόνησο του Ακάμα που αποκλειστικό απότοκο μπορεί να έχει την καταστροφή του στη μορφή που ζούμε και γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Στον απόηχο μιας μακράς προεκλογικής εκστρατείας αυτή τη περίοδο το ίδιο το κράτος σαν μια από τις τελευταίες του πράξεις προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι την απασχολεί η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ στην πραγματικότητα για ακόμη μια φορά επιθυμεί να γιγαντώσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Το κράτος που οφείλει να είναι θεματοφύλακας του φυσικού πλούτου της χώρας ζήτησε και προωθεί την ετοιμασία μελέτης για “εκμοντερνισμό” και “ανάπτυξη” του μοναδικού αγνού πνεύμονα του περιβαλλοντικού οικοσυστήματος της χώρας μας ο οποίος φιλοξενεί το 50% των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού.

Το προτεινόμενο Τοπικό Σχέδίο του Ακάμα παρά τις όσες προσπάθειες γίνονται μέσα από αυτό για να ληφθεί υπόψη η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της περιβαλλοντικής υπόστασης και ανάπτυξης αναπόφευκτα θα επηρεάσει μια έκταση που αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως οικολογικά ευαίσθητη περιοχή του δικτύου Natura 2000. Ενώ οι κοινότητες των γύρω περιοχών αποζητούν και έχουν ανάγκη την τοπική ανάπτυξη προωθείται μια ανάπτυξη στην οποία η μάζα των κατοίκων των κοινοτήτων δε θα μπορεί να λάβει μέρος. Γιατί απλούστατα τα μεγάλα συμφέροντα δεν είναι στις κοινότητες αλλά σε μεμονωμένα πρόσωπα που «φρόντισαν» να συσσωρεύσουν περιουσία η οποία με την υπάρουσα κατάσταση είναι περίκλειστη.

H ίδια η κρατική Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας αναφέρει επί λέξει για «σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τους στόχους διατήρησης της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του χερσονήσου», για το αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Θήρας υπογραμμίζει ότι αναμένεται να υπάρξουν αρνητικές συσσωρευτικές επιπτώσεις από αρκετές προτεινόμενες πολεοδομικές ζώνες ή/και πολιτικές, με αρνητικές επιπτώσεις για σημαντικά είδη πτηνοπανίδας.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποκτά ιδιαίτερη σημασία κάτω από το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής και της δέσμευσης σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου για δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μέχρι και μηδενικών εκπομπών το 2050. Σαν κράτος δεσμευτήκαμε στη σύνοδο της Γλασκώβης μόλις πριν λίγους μήνες για τήρηση του προτεινόμενου πλάνου για μέτρα κλιματικης αναγκαιότητας η οποία δε μπορεί να χαθεί στο βωμό της ελιτιστικής ανάπτυξης.

Βάση των πιο πάνω δεν θα μπορούσαμε σαν Σωματείο να μην πάρουμε ξεκάθαρη θέση απέναντι στην οποιαδήποτε προσπάθεια καταστροφής του μοναδικού αγνού πνεύμονα του περιβαλλοντικού οικοσυστήματος της χώρας μας.

Για αυτό και καλούμε τα στελέχη, τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του Σωματείου μας να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία το ερχόμενο Σάββατο. Πληροφορίες εδω:

ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ: Ακάμας Ώρα Μηδέν!

SHARE