Δεν ξεχνούμε την προδοσία

475

Από τις σημαντικότερες μορφωτικές εκδηλώσεις αυτή την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου η ώρα 19:00 στον Κεντρικό της ΘΥΡΑ 9.

Η παρουσία όλων απαραίτητη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των οργανωμένων οπαδών μας για την εκδήλωση που συνδιοργανώνουν οι μορφωτικές επιτροπές του σωματείου και της ΘΥΡΑ 9:

«Την ερχόμενη Τετάρτη 6 Νοέμβρη ώρα 19:30 στον κεντρικό μας σύνδεσμο στην Λευκωσία (οδός Αρχερμού 10 Παλλουριώτισσα) οι μορφωτικές επιτροπές της ΘΥΡΑΣ 9 και του σωματείου μας ΟΜΟΝΟΙΑ 1948, συνδιοργανώνουμε μια πολύ σημαντική εκδήλωση για την πιο τραγική περίοδο στην ιστορία του τόπου μας, τον Ιούλη και τον Αύγουστο του 1974, όταν διεπράχθη το δίδυμο νατοϊκό έγκλημα που ξεκίνησε με το φασιστικό πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ και ολοκληρώθηκε με τη διπλή τουρκική εισβολή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την κατοχή.

Θα έχουμε την τιμή να είναι κοντά μας ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ένας πραγματικός ήρωας που όχι απλά έζησε τα γεγονότα μέσα στη δίνη του πολέμου, στην πρώτη γραμμή της άνισης μάχης με τους εισβολείς, βλέποντας να χάνονται δίπλα του φίλοι και συμπολεμιστές του, αλλά πέρασε τα πάνδεινα αργότερα και ως αιχμάλωτος στην Τουρκία.

Αυτός είναι ο Πολύδωρος Πολυδώρου που θα μας διηγηθεί τα βιώματα του και τη συγκλονιστική του ιστορία, βήμα προς βήμα. Η προδοσία, η εγκατάλειψη, ο τραυματισμός, η σύλληψη και οι 1303 ώρες της αιχμαλωσίας του με τα καθημερινά σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια στις φυλακές των Αδάνων και του Αντιγιαμάν της Τουρκίας.

Ο ίδιος ήταν τότε 19 ετών, στρατιώτης του 361 Τάγματος Πεζικού, που είχε τις μεγαλύτερες απώλειες στην εισβολή, συγκεκριμένα 91 πεσόντες και αγνοούμενοι. Το 361 Τ.Π. που έδρευε στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Συγχαρί, το στελέχωναν άντρες που έφταναν εκεί σε δυσμενή μετάθεση για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και τις αριστερές ή δημοκρατικές τους καταβολές. Είχαμε αναφερθεί παλιότερα με ανακοίνωση μας σε αυτό, όταν είχαν το θράσος στελέχη του ΕΛΑΜ να παρευρεθούν και να επιχειρήσουν να καταθέσουν στεφάνι στο μνημόσυνο των νεκρών του τάγματος, όμως εμποδίστηκαν από ένα αδερφό μας, μέλος της ΘΥΡΑ 9 και συγγενή αγνοουμένου του τάγματος.

Είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες όσων κατάφεραν να επιζήσουν από το τάγμα, μαρτυρίες που μιλούν για τους χουντικούς αξιωματικούς που τους διέταξαν να μην πυροβολήσουν τους Τούρκους εισβολείς, για τις ενισχύσεις που ποτέ δεν ήρθαν, για όσους χάθηκαν στις προδομένες μάχες και για την εγκατάλειψη τους από τους πραξικοπηματίες στον Πενταδάκτυλο.

Γι αυτό είναι μια εκδήλωση που δεν πρέπει να χάσει κανείς, καθώς θα έχουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να ακούσουμε και να συνομιλήσουμε με έναν από αυτούς τους αγωνιστές, που έχει πολλά να μας πει για τα όσα έζησε, αλλά και για την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας από τους σημερινούς κυβερνώντες και όχι μόνο. Ο κύριος Πολυδώρου έχει γράψει πρόσφατα και ένα βιβλίο για τα τραγικά γεγονότα με τίτλο: Αιχμάλωτος στην Τουρκία με δανεικό παντελόνι και ξυπόλητος, το οποίο θα διατίθεται προς πώληση στην εκδήλωση.

Καλούμε τον κάθε προοδευτικό άνθρωπο στην Κύπρο, να έρθει να παρακολουθήσει και να συμμετέχει ενεργά στην εκδήλωση την Τετάρτη. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όσους έδωσαν την ζωή τους και όσους συνεχίζουν να παλεύουν για την πανανθρώπινη ελευθερία, αλλά και μια υπενθύμιση ότι ο αγώνας ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση, στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό, είναι αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε».

SHARE