Αντιπολεμική πορεία

422

Όλες και όλοι στην αντιπολεμική πορεία που διοργανώνει η ΘΥΡΑ 9 την Τετάρτη η ώρα 18:30.

Προσυγκεντρωση στο parking του παλαιού νοσοκομείου.

*Διαβάστε την πολύ σημαντική ανακοίνωση των οργανωμένων μας για την εισβολή στην Ουκρανία:

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ

Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και η κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους. Πιστοί στα ιδανικά του 1948, δεν μπορούμε παρά να ταχθούμε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για αυτό το λόγο καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας, αλλά και κάθε αντιιμπεριαλιστή φιλειρηνιστή, όπως συμμετάσχει την Τετάρτη 23/3/2022, ώρα 18:30, σε αντιπολεμική διαδήλωση που διοργανώνουμε στις πρεσβείες της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Εμείς που τασσόμαστε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλά και στην ιμπεριαλιστική “ειρήνη” με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών (που περιλαμβάνει και το διαρκή ταξικό πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους και στους λαούς), καταδικάζουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ιμπεριαλιστές κτυπάνε τα τύμπανα πολέμου με τους λαούς να πληρώνουν βαρύ τίμημα για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Επειδή πολλοί επιδιώκουν να επιβάλλουν και πάλι λογικές επιλογής στρατοπέδου ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές ή λογικές επιλογής του δήθεν “λιγότερου κακού”, εμείς παραμένουμε πιστοί στο μόνο σωστό στρατόπεδο. Το στρατόπεδο των λαών. Δεν θα διαλέξουμε στρατόπεδο ιμπεριαλιστών και εκμεταλλευτών, αφού το πραγματικό δίλημμα σήμερα δεν είναι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ή Ρωσία ούτε Ρωσία ή Ουκρανία. Το διαχρονικό μας σύνθημα” ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες” παραμένει επίκαιρο. Πάνω από κάθε ψευδοδίλημμα, το πραγματικό δίλημμα και σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση, είναι ή με τους λαούς ή με τους ιμπεριαλιστές και τις μαριονέτες τους.

Για αυτό και καταδικάζουμε ξεκάθαρα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου που βάζει αδέρφια να πολεμάνε αδέρφια για τα συμφέροντα των αφεντικών.

Να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ, όπως λέει και ο ποιητής.

Δυο λαών που όχι μόνο έζησαν αδελφομένοι επί Σοβιετικής Ένωσης, αλλά αγωνίστηκαν μαζί, νίκησαν το φασισμό και πάλεψαν για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Οι τρέχουσες τραγικές εξελίξεις διαψεύδουν τους απολογητές του καπιταλισμού που πανηγύριζαν πριν 30 χρόνια για την αντεπανάσταση και την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ανατολική Ευρώπη.

Ο σημερινός πόλεμος που θέτει ενώπιον της υφηλίου την απειλή ενός, κυριολεκτικά ελέω των σημερινών οπλοστασίων, καταστροφικού παγκόσμιου πολέμου, είναι αποτέλεσμα μια σύγκρουσης για τα κέρδη και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Το φιλοναζιστικο καθεστώς του Κιέβου που εγκαθιδρυθηκε με το πραξικόπημα του 2014 που προώθησαν ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, συνεχίζει να βάζει μπρος τα ναζιστικά αποβράσματα που αιματοκύλισαν τη χώρα με πρωτοφανή εγκλήματα από την Οδησσό μέχρι το Ντονμπάς. Τα φασιστικά τάγματα θανάτου με σημαία τους τις σβάστικες και το δοσίλογο Μπαντέρα, συνεχίζουν να υπηρετούν τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστές, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι ο φασισμός είναι ότι χειρότερο γέννησε ο καπιταλισμός για να προστατεύσει τη βάρβαρη δικτατορία των μονοπωλίων.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εδώ και χρόνια εντατικά περικυκλώνουν την Ρωσία στα πλαίσια της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα στην Ουκρανία και τον εξοπλισμό του φιλοναζιστικού καθεστώτος και των φασιστικών αποβρασμάτων του στα εγκλήματα τους κατά του λαού, ειδικότερα στις περιοχές των λεγόμενων “Λαϊκών Δημοκρατιών” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Πέρα και πάνω από κάθε ενδοιμπεριαλιστική αντιπαράθεση, όλα τα αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, συμφωνούν μόνο στον ανίερο αντικομμουνισμό και αντισοβιετισμό, ακριβώς γιατί αυτό είναι που τους φοβίζει πραγματικά: Ο μόνος δρόμος για τους λαούς απέναντι στην κεφαλαιοκρατια και στη βαρβαρότητα του συστήματος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Οι διαχρονικές θέσεις και δράσεις μας ενάντια στις επεμβάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και συμμάχων τους όπως το Ισραήλ, μας δίνουν το δικαίωμα να μην αναφερθούμε αναλυτικά στα αναρίθμητα, και μετά το 1991, εγκλήματα των δυτικών ιμπεριαλιστών ανά την υφήλιο (πραξικοπήματα και εισβολές, Γιουγκοσλαβία, Μέση Ανατολή, Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Συρία, Λιβύη, Υεμένη, Λατινική Αμερική, Αφρική κτλ).

Στον αντίποδα πρέπει να υπογραμμιστεί μέσα από τη σημερινή κατάσταση, ότι η καπιταλιστική Ρωσία καμία σχέση δεν έχει με την ΕΣΣΔ. Όλα όσα ζούμε μάλιστα αποτελούν συνέπεια της τραγικής παλινόρθωσης του καπιταλισμού μέσα από την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Παρά τις διαρκείς προκλήσεις ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ που υπηρετούν τα συμφέροντα του δυτικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου και των αστικών τάξεων που εκπροσωπούν, ούτε οι αντιδράσεις και κινήσεις της καπιταλιστικής Ρωσίας αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λαϊκών μαζών, αλλά υπηρετούν την κερδοφορία της δικής της αστικής τάξης, δημιούργημα της καταλήστευσης των λαϊκών μαζών με την αντεπανάσταση και την καπιταλιστική παλινόρθωση. Αντίστοιχα και στα υπόλοιπα κράτη που προέκυψαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Τα συμφέροντα των καπιταλιστών τους εκφράζουν τόσο η κυβέρνηση Πούτιν, όσο και το καθεστώς Ζελένσκι και οι κυβερνήσεις που το στηρίζουν και υποδαυλίζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην Ουκρανία. Αυτή είναι η δικτατορία των μονοπωλίων, είτε εκφράζεται από εκλεγμένες αστικές κυβερνήσεις όπως σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία, είτε εκφράζεται από καθεστώτα όπως αυτό που επιβλήθηκε πραξικοπηματικά στην Ουκρανία, είτε εκφράζεται από άμεσα δικτατορικά καθεστώτα που στηρίζουν οι ιμπεριαλιστές.

Η υπενθύμιση της εγκληματικής δράσης των νεοναζιστών φασιστών που είναι ενταγμένοι στον κρατικό μηχανισμό του καθεστώτος της Ουκρανίας, το οποίο υποστηρίζεται από ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, δεν μπορεί παρά να συμπληρώνετε και από ένα άλλο γεγονός: Ότι η όποια αντιφασιστική ρητορεία της ρωσικής αστικής τάξης, είναι προσχηματική. Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το αντιφασιστικό συναίσθημα εντός και εκτός συνόρων, ενώ όπως και οι αντίπαλοι της προωθεί τον αντικομμουνισμό, στηρίζει ακροδεξιά κινήματα σε άλλες χώρες και πάλι αναλόγως συμφερόντων και προωθεί παντοιοτρόπως τους ιδεολόγους του ρωσικού φασισμού. Είναι η ίδια καπιταλιστική Ρωσία που όταν επιδιώκει να καρπωθεί τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ και του ενωμένου τότε λαού της που δεν περιορίζεται στους Ρώσους, προκλητικά απαλοίφει το καίριο (σοσιαλιστικό χαρακτήρα, οτιδήποτε κομμουνιστικό) για κάτι ανύπαρκτο (ρωσικός εθνικισμός). Αντίστοιχα φυσικά πράττει και το φιλοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου που φτιάχνει ή αξιοποιεί αντικομμουνιστικά παραμύθια για να στηρίξει τον ανιστόρητο ισχυρισμό περί ρωσικής επιβολής επί ΕΣΣΔ (ουκρανικός εθνικισμός).

Η αλήθεια όμως τους διαψεύδει, αφού ενωμένος ο σοβιετικός λαός νίκησε με τεράστιες θυσίες το ναζιστή κατακτητή και τους δοσίλογους συνεργάτες τους τύπου Μπαντέρα και Βλάσοφ. Ενωμένοι και αδελφωμένοι, Ρώσοι, Ουκρανοί και άλλες εθνότητες της σοβιετικής πατρίδας, για δεκαετίες αγωνίστηκαν μαζί στην σοσιαλιστική οικοδόμηση και αυτό δεν πρέπει να εξαφανιστεί από τη λαϊκή μνήμη λόγω του ιστορικού πισωγυρίσματος της αντεπανάστασης και της τρέχουσας εθνικιστικής υστερίας σε Ουκρανία και Ρωσία.

Στηρίζουμε την κοινή πάλη των λαών ενάντια στον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό και τασσόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, εκφράζοντας αλληλεγγύη με τους λαούς μπροστά στην αναγκαιότητα να ενισχύσουν τον αγώνα για ανατροπή του συστήματος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Όσον αφορά τον τόπο μας, καταδικαζουμε κάθε ενέργεια της κυπριακής κυβέρνησης που εμπλέκει την πατρίδα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, υπό την όποια πρόφαση ή υπό τον όποιο μανδύα (μέλος ενός ιμπεριαλιστικού οργανισμού όπως η ΕΕ). Παράλληλα με την ευκαιρία αυτή, σημειώνουμε ότι οι βρετανικές βάσεις που αποτελούν διαρκή πληγή για το λαό μας που βιώνει και τις συνέπειες της κατοχής που συνεχίζεται από το δίδυμο ΝΑΤΟϊκό έγκλημα του 1974, για άλλη μια φορά αξιοποιούνται ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστων ενάντια στους λαούς υπηρετώντας τους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στα πλαίσια της αντιπαράθεσης με την Ρωσία. Καταδικαζουμε τόσο την ίδια την ύπαρξη των βρετανικών βάσεων, όσο και την αξιοποίηση τους σε εγκλήματα κατά των λαών και των κινημάτων τους, με τη συνενοχή, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, όλων των κυπριακών κυβερνήσεων.

ΘΥΡΑ 9

SHARE