Αλληλεγγύη στον Χαλίλ

479

Ο Κύπριος Χαλίλ Καραπασιάογλου, όπως έγινε γνωστό την περασμένη βδομάδα, καταδικάστηκε από το στρατοδικείο του κατοχικού καθεστώτος σε 20 μέρες φυλάκιση, γιατί αρνείται να υπηρετήσει ως έφεδρος στον στρατό, αλλά και να πληρώσει το πρόστιμο που του επέβαλαν (περίπου 350 ευρώ).

Ο ίδιος έχει δηλώσει αντιρρησίας συνείδησης από το 2014 που καλείται να παρουσιαστεί για στρατιωτική εφεδρεία. Δήλωσε ότι το κάνει για ιδεολογικούς λόγους, ότι δεν πρόκειται να κρατήσει όπλο να σκοτώσει τον φίλο του τον Αντώνη, όπως είπε χαρακτηριστικά, κι ούτε πιστεύει ότι οι Ελληνοκύπριοι (που μαζί με τους Τ/κ είναι μέρος του κυπριακού λαού) είναι εχθρός, όπως και κανένας λαός.

Ο Χαλίλ είναι μέλος της δικοινοτικής πρωτοβουλίας για τους αντιρρησίες συνείδησης που δραστηριοποιείται και στηρίζει αντιρρησίες κι από τις δυο κοινότητες σε ολόκληρη την Κύπρο. Η πρωτοβουλία είχε κάνει κάλεσμα στήριξης του Χαλίλ στο δικαστήριο και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη καθώς έγινε μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το δικαστήριο.

Η καταδικαστική απόφαση προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα, ιδιαίτερα στις φιλειρηνικές δυνάμεις και το εργατικό κίνημα. Η τ/κ συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο, αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο και την απόφαση που επέβαλε στον Χαλίλ. Δηλώνουν ξεκάθαρα ότι Ε/κ και Τ/κ είναι ένας λαός και δεν αποδέχονται να σηκώσουν όπλο σε συμπατριώτες τους. Μάλιστα ο πρόεδρος της συντεχνίας, Αλί Κισμίρ και ο γενικός γραμματέας της, Σερκάν Σογιαλάν θα διεκδικήσουν και οι ίδιοι το δικαίωμα του αντιρρησία συνείδησης.
Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία μέχρι σήμερα στον Χαλίλ να πληρώσει το πρόστιμο, αλλιώς θα οδηγηθεί στην φυλακή. Είναι όμως αποφασισμένος να συνεχίσει τη μάχη μέχρι τη δικαίωση, ακόμα κι αν πάει φυλακή.

Για μας ο αγώνας του Χαλίλ είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να στηριχτεί από όλο τον κυπριακό λαό, στα πλαίσια και της κοινής πάλης για ειρήνη και επανένωση.

Χρειάζεται να χει κάποιος τεράστιο θάρρος και αυταπάρνηση για να ορθώσει ανάστημα απέναντι σε ένα κατοχικό στρατό και να τους πει κατάμουτρα, εγώ δεν θα υποταχτώ και δεν θα πολεμήσω για τα συμφέροντα σας, αλλά θα παλέψω για την ειρήνη και την επανένωση μαζί με τους Ε/κ αδερφούς μου. Ο Χαλίλ είναι ένας αγωνιστής που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας στον αγώνα που δίνουμε ενάντια στη διχοτόμηση, τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό, μαζί με Τ/κ συντρόφους για μια πραγματικά επανενωμένη Κύπρο απαλλαγμένη από στρατούς, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις.

Τα πανό που σηκώσαμε στα γήπεδα της Λακατάμειας και της Κακοπετριάς, ως μια ελάχιστη κίνηση αλληλεγγύης στον Χαλίλ,, δίνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο δικός μας πόλεμος είναι ταξικός, για αυτό φωνάζουμε μαζί με τον Χαλίλ: Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί.

Moρφωτικές Επιτροπές Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 1948 και ΘΥΡΑΣ 9

SHARE