12/12/2018 Εκδήλωση για το 1948

746

Λίγες μέρες πριν βγει το 2018 καταφέραμε να οργανώσουμε εκδήλωση για το 1948. Είχαμε χρέος βαρύ, 70 χρόνια μετά να τιμήσουμε τα ιστορικά γεγονότα του 1948 μιας και κανείς άλλος δεν μπήκε στον κόπο να τα τιμήσει. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από όσους έφεραν το ξεπούλημα.

H εκδήλωση στην παρουσία 100 ατόμων, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 12ης του Δεκέμβρη του 1948 στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία υπό τον τίτλο «Όταν τους φέραν το χαρτί δεν σκύψανε κεφάλι – 1948, χρονιά ορόσημο στην ταξική πάλη, αλλά και στα αθλητικά πράγματα της Κύπρου». Προβλήθηκε βίντεο – αφιέρωμα που ετοιμάστηκε από την Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης του ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 1948. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Κοινωνιολόγος και Ιδρυτικός Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Νίκος Περιστιάνης με θέμα «Ιστορικά ρήγματα, πολιτικές ιδεολογίες και αντιπαραθέσεις στο ποδόσφαιρο» και ο Γραμματέας της Επιτροπής Μορφωτικής Δράσης του Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 1948, Νικόλας Νικόλα, με θέμα «Το 1948 στον αθλητισμό και το σήμερα».

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση με ερωτήσεις και παρεμβάσεις από το κοινό, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με ζωντανή μουσική παρέμβαση από τον Χρίστο Κουρτελλάρη που τραγούδησε απεργιακά – εργατικά τραγούδια προς τιμήν των ταξικών αγώνων του 1948, αλλά και το τραγούδι του «Για σε τρελαίνομαι» που έγραψε για όσους αθλητές δεν σκύψανε κεφάλι όταν τους φέραν το χαρτί το 1948. Την εκδήλωση συντόνισε ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 1948, Αδάμος Ευσταθίου.

Μια εβδομάδα αργότερα, το βράδυ της 19ης του Δεκέμβρη 2018, αντιπροσωπεία του ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 1948 και της ΘΥΡΑ 9 τίμησε συμβολικά τους πρωτοπόρους του 1948 που δεν έγιναν δηλωσίες και δεν έσκυψαν το κεφάλι στο φασισμό, με μια επίσκεψη στην περιοχή του «Όχι» στη Λευκωσία. Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τα εγκαίνια του πρώτου οικήματος του ΑΣΟΛ στις 19 του Δεκέμβρη του 1948, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε συμβολικά το χώρο όπου βρισκόταν κάποτε το οίκημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην αρχή της οδού Ξάνθης Ξενιέρου, παρά το ζαχαροπλαστείο «Φάρος», πίσω από την πολυκατοικία Λυσσαρίδη. Εκεί, η αντιπροσωπεία του σωματείου και των οργανωμένων οπαδών του, επαναβεβαίωσε ότι, αντίθετα με όσους ξεπούλησαν τα ιδανικά των ιδρυτών του ΑΣΟΛ, ΟΜΟΝΟΙΑ 1948 και ΘΥΡΑ 9 θα συνεχίσει στο δρόμο που χάραξαν οι πρωτοπόροι του ένδοξου 1948. Τα άτομα της αντιπροσωπείας θυμήθηκαν ιδιαίτερα ένα εκ των πρωτεργατών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, τον Κώστα Λυμπουρή, 16 χρόνια μετά το θάνατό του το Δεκέμβρη του 2002.

Απέναντι από το χώρο όπου κάποτε υπήρχε το πρώτο οίκημα του ΑΣΟΛ, η αντιπροσωπεία «ταξίδευσε» νοερά 70 χρόνια πίσω μέσα από την ανταπόκριση της εφημερίδας «Ανεξάρτητος» από το φύλλο της 20ης του Δεκέμβρη του 1948, υπό τον τίτλο «ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ “ΟΜΟΝΟΙΑ”»:

«Σεμνά αλλά επιβλητικά ετελέσθησαν χθες την πρωίαν εν Λευκωσία τα εγκαίνια του λαμπρού αθλητικού σωματείου της πρωτεύουσης ΟΜΟΝΟΙΑ. Τα μέλη και πολλαί εκατοντάδες λαού παρηκολούθησαν την τελετήν. Το οίκημα του Σωματείου ήταν καταλλήλως διεκοσμημένον με αθλητικάς εικόνας και ελληνικάς σημαίας. Την έναρξιν της τελετής εκήρυξεν ο εκ των μελών του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου και Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας κ. Ματθαίος Παπαπέτρου. Ο κ. Παπαπέτρου κατεφέρθη δριμύτατα κατά των καπήλων του κυπριακού αθλητισμού και ηυχήθη εις το σωματείον ΟΜΟΝΟΙΑ καθώς και εις την νεοϊδρυθείσαν παγκύπριαν αθλητικήν ομοσπονδίαν στάσιον λαμπρόν.

Ακολούθως εις το βήμα ανέβη ο Πρόεδρος της ΚΕΠΟ καθηγητής κ. Παύλος Ξιούτας. Η ομιλία του κ. Ξιούτα υπήρξεν εκτενής και εκάλυψε την ιστορίαν του αθλητισμού εκ των αρχαιοτάτων ετών μέχρι σήμερον συγκρίνας τα σημερινά χάλια εις τα οποία περιήγαγον τον αθλητισμόν οι δεξιόφρονες “φιλάθλοι” με το αθάνατο πνεύμα που εκυριάρχει εις τον αθλητισμόν της αρχαίας Ελλάδος. Το τέλος του λόγου του κ. Ξιούτα εκάλυψαν παρατεταμένα χειροκροτήματα. Μετά την ομιλίαν του κ. Ξιούτα η χορωδία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ υπο την διεύθυνσιν του κ. Γερτζανίκ Μισιρλιάν έψαλλε διάφορα αθλητικά και εθνικά άσματα. Εν συνεχεία δε απηγγέλθησαν ποιήματα.

Την ΟΜΟΝΟΙΑN συνεχάρησαν διά τηλεγραφημάτων πλείστοι αθλητικοί συλλόγοι, ο κ. Σωτηράκης Μαρκίδης εκ μέρους του “Κινύρα” Πάφου, ο δήμαρχος Λάρνακος κ Λύσος Σανταμάς κ.ά. Μετά την τελετήν επηκολούθησεν αγών πετόσφαιρας (βόλλεϋ μπώλ) μεταξύ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του Συλλόγου των Φίλων της Αρμενίας. Νικήτρια ανεδείχθη η ομάς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με 15-7, 16-14.

Το απόγευμα της χθες Κυριακής συνηντήθησαν εις ποδοσφαιρικήν συνάντησιν είς το παρά Πεδιαίον γήπεδον του “Γκόουλ” οι ομάδες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του Νέου Αστέρος Μόρφου. Νικήτρια ανεδείχθη η ομάς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με τέρματα 2-0. Επέτυχε και τα δύο της τέρματα είς το πρώτον ημιχρόνιον. Ο Νέος Αστήρ έπαιξε ωραίον παιγνίδι, πράγμα που δεικνύει ότι η ύπαιθρος δεν υστερεί είς τον αθλητισμόν».

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις της Επιτροπής Μορφωτικής Δράσης του Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 1948 κι άλλες δημοσιοποιημένες κοινωνικές και μορφωτικές δράσεις και εκδηλώσεις βρίσκονται αναρτημένες εδώ.

SHARE